Terugkeren door Corona?

Lina besloot te blijven in Kaapverdië

404 Voja reizigers zijn deze maand vakantie aan het vieren op onze bestemmingen

Lina woont al ruim 2 jaar in Kaapverdië en beleefde de lockdown in MindeloSao Vicente. Ze is pas aangekomen op het eiland wanneer Corona zich verspreid in de wereld. Ze vertelt ons hoe ze deze spannende tijd beleefde, wat haar bezigheden zijn op het eiland en hoe de sfeer veranderde door het uitblijven van toerisme. 

“Een paar jaar geleden was ik voor het eerst op vakantie in Sao Vicente, Kaapverdië. Ik herinner me nog goed dat ik een soort visioen had. Het eiland was onbekend terrein, maar toch voelde ik een aantrekking met de stad Mindelo. Ik droomde van een toekomst op het eiland, een eigen huis vol tropische planten en een zonnig leven op een stipje in de Atlantische Oceaan…”

Inpakken voor de volgende bestemming

Dit jaar verhuisde Lina in Kaapverdie van het eiland Boa Vista naar Sao Vicente. Daartussen bleef ze 6 weken in België en Nederland. Een immens contrast van de ‘beachlife’ naar de grauwe winter in Europa.

Uitzicht op de kust van Santo Antao - Mijn favoriete Kaapverdische eilanden - Lina's keuze - Lina Kaapverdie

In Boa Vista was ik elke dag te vinden op het strand. Ik was verliefd op het azuurblauwe water, werkte een tijdje in een beachclub, hing rond met mijn vriendinnen, adopteerde een straathond, zette een excursie bedrijfje op en beleefde er een prachtig jaar. Het afscheid viel me erg zwaar, maar veel tijd om te treuren was er niet. 

Ik keerde terug naar Europa en ging aan de slag als stagiaire bij Voja Travel in Utrecht. Ik liep er 5 weken stage op de marketingafdeling en vertegenwoordigde trots Kaapverdië op de vakantiebeurs. Ik leerde heel wat bij, maar de stage liet me inzien dat ik niet meer kan wennen aan het drukke Europese werkleven. 

Na een gezellige week vakantie met mijn familie in België kon ik weer vertrekken naar Kaapverdië. Ik stond te popelen, maar was ook super zenuwachtig. Met slechts 50 kilo aan persoonlijke spullen liet ik België voor de 7e keer achter me om een nieuw hoofdstuk in het buitenland te starten. Dit keer op mijn derde Kaapverdische eiland, Sao Vicente. 

Lina naar Kaapverdië: van een Europese winter naar de Afrikaanse zon

Mindelo is de culturele hoofdstad van Kaapverdië. De gezellige havenstad in Sao Vicente ligt in een ondergelopen vulkaankrater en is de tweede grootste stad van het land met 70.000 inwoners. Mindelo heeft een historisch stadscentrum en er heerst een authentieke Kaapverdische sfeer. 

De eerste maand leefde ik in een waas en voelde alles onwennig en surreëel. Het duurde even om mijn mentaliteit weer aan te passen aan de cultuur en het nieuwe eiland. Ik maakte kennis met de lokale collega’s, liep vol bewondering door de straten van Mindelo, verbaasde me over de prachtige sunset kleuren en verzonk in gedachten aan zee. 

Onrust en angst door het Coronavirus 

Ik had zin om aan de slag te gaan voor Voja Travel. Leuke tours ontwikkelen, samenwerken met de lokale collega’s en nieuwe plaatsen ontdekken. Nog geen 3 weken later veranderde de hele wereld. Het Coronavirus verspreidde zich in hoog tempo en in Kaapverdië besloot de overheid om de internationale grenzen te sluiten. Ik voelde me niet op mijn gemak en de onrust bij de bevolking was groot. Na de eerste uitbraak op Boa Vista werden alle Kaapverdische eilanden van elkaar afgesloten en werd iedereen verplicht thuis te blijven. De straten van Mindelo waren leeg, de winkels en bars dicht en de toeristen werden opgehaald met repatriëringsvluchten. 

Lina op Kaapverdië in Quarantaine

Ik verhuisde naar de residentie van onze reisorganisatie in het centrum van de stad en bleef er 5 weken alleen in quarantaine. Ver van huis voelde ik me best eenzaam en leefde ik in het verleden. Ik was verdrietig en hield me vast aan herinneringen uit betere periodes. Toch zorgde ik goed voor mezelf: ik deed aan yoga, belde mijn ouders vaak, ging wandelen en kookte elke dag vers en vegetarisch. Achteraf gezien was het een mooie transformatie en ben ik dankbaar voor alle mooie avonturen die ik meemaak. 

“Stilstaan en tijd nemen om te reflecteren over ons leven doen we te weinig en de quarantaine was er een mooie gelegenheid voor.”

Ik heb nog een tijdje gedacht terug te keren naar België om daar een paar maanden te werken. Dit leek me financieel gezien een goed idee, maar hoe kan ik hier een leven opbouwen als ik blijf verhuizen? Sinds ik de keuze heb gemaakt om te blijven, geniet ik meer van het leven en stilaan onthuld de stad zijn sfeer weer na de lockdown. 

Een rustige zomer met weinig toerisme 

De winkels en horecazaken zijn terug geopend onder voorwaarden. Mensen komen weer op straat en de dagelijkse gang van zaken hervat zich. Ik ben zo gelukkig dat er weer beweging in de stad is. Nog steeds ben ik meestal binnen,  omdat ik online van thuis werk en bijna niet uit eten ga. Ik maak mijn dagelijkse wandeling, regel wat papierwerk, spreek af met de collega’s, ontmoet nieuwe mensen en ga naar de groentenmarkt om verse producten. Sappige papaya’s en mango’s’ daar word je toch vanzelf vrolijk van 😉 Dit weekend zijn de stranden weer open gegaan dus je kunt al raden waar ik tegenwoordig te vinden ben…  Mijn leven hier gaat verder in een stand-by modus en ik geniet van de kleine dingen. Het wordt een rustige zomer, maar wel eentje met een lokale sfeer, een stralende zon, rustige stranden en een paar trips met vrienden naar andere eilanden. 

Wanneer we weer toeristen mogen ontvangen in Kaapverdië blijft voorlopig onduidelijk. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het land snel zal heropleven. Dat we binnenkort weer reizigers kunnen ontvangen en dat ze net als ik zullen genieten van de pure schoonheid van de Kaapverdische eilanden. 

Zelf op reis met Voja?

Ben jij na het lezen van onze blog helemaal geïnspireerd en zijn de reiskriebels begonnen? Wil jij één van onze mooie bestemming zelf ontdekken? Dat kan! Via onderstaande knoppen kun je contact met ons opnemen.

Ruth

Ik gebruik mijn kennis graag om jouw reis onvergetelijk te maken

Join de Voja community nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven en deel uitmaken van onze community? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

To top